Biotyzacja to nowe podejście do uprawy roślin. Polega na inokulacji roślin pożytecznymi mikroorganizmami, takimi jak grzyby czy bakterie, w celu zwiększenia ich wzrostu i tolerancji na stres biotyczny i abiotyczny. Mykoryza to szczególny, jednak powszechnie występujący w przyrodzie, rodzaj symbiozy. Polega ona na współzależności pomiędzy roślinami i grzybami, opartej na obustronnych korzyściach. Symbiotyczne mikroorganizmy pełnią ważną funkcję w zaopatrywaniu roślin w nutrienty i hormony roślinne oraz chronią je przed patogenami. W zamian za to uzyskują dostęp do związków organicznych wytwarzanych przez rośliny w procesie fotosyntezy.
Przedmiotem oferty jest technologia biotyzacji do ekologicznej produkcji malin i borówki amerykańskiej. W trakcie wieloetapowych badań opracowano materiały inokulacyjne w skład których wchodzą precyzyjnie dobrane mikroorganizmy. Opracowane zostały również odpowiednie podłoża do hodowli najbardziej efektywnych szczepów, podłoża dla roślin szczepionych mikroorganizmami oraz proponowany sposób aplikacji szczepionki. Opracowana technologia ma za zadanie zwiększyć efektywność produkcji oraz podnieść walory zdrowotne owoców jagodowych. Poprzez zmniejszenie potrzeby stosowania środków chemicznych w uprawie, ważnym rezultatem jej wdrożenia jest również redukcja kosztów oraz zmniejszeniem negatywnego oddziaływania na środowisko i zdrowie konsumentów.
Oferowane rozwiązanie jest przedmiotem zgłoszenia patentowego. Prace nad dalszym rozwojem technologii prowadzone są na Wydziale Biologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz w Małopolskim Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Centrum Transferu Technologii CITTRU UJ poszukuje podmiotów zainteresowanych współpracą przy dalszym rozwoju i komercjalizacji wynalazku, w szczególności chętnych do włączenia się w proces badawczo-wdrożeniowy mający na celu przeskalowania technologii do warunków przemysłowych.
Efekty stosowania technologii:
- Lepsze ukorzenienie oraz stymulacja wzrostu sadzonek
- Pozytywny wpływ na procesy fotosynetezy
- Większa odporność sadzonek na negatywne warunki środowiska oraz wyższa przeżywalność roślin
- Ograniczenie potrzeby stosowania nawozów i chemicznych środków ochrony roślin.