BAZA USŁUG BADAWCZYCH
Uniwersytetu Jagiellońskiego
Badania opakowań i zapakowanych wyrobów
słowa kluczowe: znakowanie wyrobów, jakość opakowań
numer oferty: UEK/6
tematyka badań:
Ocena i doskonalenie opakowań pod kątem spełniania aktualnych wymagań prawa oraz ich ulepszanie w zakresie wymagań technicznych, higienicznych, ekologicznych, ekonomicznych i marketingowych.
aparatura:
- eyetracker stacjonarny i mobilny firmy Tobii (jeden z nielicznych w Polsce!)
- maszyna wytrzymałościowa firmy Shimatzu
- analizator gazów w opakowaniach żywności firmy Servomex
- tester szczelności opakowań Labthink
usługi:
- wyznaczanie trwałości dla wybranych produktów spożywczych w różnych opakowaniach
- ocenę prawidłowości oznakowania różnych grup produktów
- ocenę widoczności, czytelności i zrozumienia oznakowania wyrobów
- przeprowadzanie badań wybranych parametrów mechanicznych opakowań jednostkowych
- przeprowadzanie badań szczelności opakowań
- przeprowadzanie badań zawartości gazów w opakowaniach żywności
- ocenę bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań do kontaktu z żywnością
- ocenę użyteczności i ergonomiczności opakowań jednostkowych różnych produktów
- ocenę walorów marketingowych opakowań żywności i wyrobów przemysłowych
- pomoc w opracowywaniu i weryfikacji poprawności znakowania wyrobów (informacje, szata graficzna)
- szkolenia w zakresie:
- wymagania dotyczące bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań do żywności
- znakowanie różnych grup produktów, w tym żywności, substancji i materiałów chemicznych, kosmetyków, zabawek, wyrobów medycznych
- wymagania ekologiczne dotyczące opakowań
doświadczenie / referencje / realizacje:
- dysponujemy specjalistyczną infrastrukturę badawczą
- posiadamy kwalifikacje, doświadczenie i uprawnienia gwarantujące wysoka jakość naszych usług:
- Uprawnienia Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego w zakresie opakowalnictwa i przechowalnictwa
- Certyfikat Międzynarodowego specjalisty ds. opakowań oraz projektów szkoleniowych m.in. pod patronatem Ministra Gospodarki („Przyszłość rozwojowa żywności”, „Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”)
forma współpracy: usługi badawcze
rodzaj usług badawczych: pomiary, analiza, ekspertyza
informacja / kontakt broker Uniwersytetu Jagiellońskiego
imię i nazwisko: Małgorzata Smaga-Szczepańczyk
telefon: 122935909