BAZA USŁUG BADAWCZYCH
Uniwersytetu Jagiellońskiego
Badania opakowań i zapakowanych wyrobów
słowa kluczowe: znakowanie wyrobów, jakość opakowań
numer oferty: UEK/6
tematyka badań:

Ocena i doskonalenie opakowań pod kątem spełniania aktualnych wymagań prawa oraz ich ulepszanie w zakresie wymagań technicznych, higienicznych, ekologicznych, ekonomicznych i marketingowych.

aparatura:
  • eyetracker stacjonarny i mobilny firmy Tobii (jeden z nielicznych w Polsce!)
  • maszyna wytrzymałościowa firmy Shimatzu
  • analizator gazów w opakowaniach żywności firmy Servomex
  • tester szczelności opakowań Labthink
usługi:
  • wyznaczanie trwałości dla wybranych produktów spożywczych w różnych opakowaniach
  • ocenę prawidłowości oznakowania  różnych grup produktów
  • ocenę widoczności, czytelności i zrozumienia oznakowania wyrobów
  • przeprowadzanie badań wybranych parametrów mechanicznych opakowań jednostkowych
  • przeprowadzanie badań szczelności opakowań
  • przeprowadzanie badań zawartości gazów w opakowaniach żywności
  • ocenę bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań do kontaktu z żywnością
  • ocenę użyteczności i ergonomiczności opakowań jednostkowych różnych produktów
  • ocenę walorów marketingowych opakowań żywności i wyrobów przemysłowych
  • pomoc w opracowywaniu i weryfikacji poprawności znakowania wyrobów (informacje, szata graficzna)
  • szkolenia w zakresie:
    • wymagania dotyczące bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych i opakowań do żywności
    • znakowanie różnych grup produktów, w tym  żywności, substancji i materiałów chemicznych, kosmetyków, zabawek, wyrobów medycznych
    • wymagania ekologiczne dotyczące opakowań
doświadczenie / referencje / realizacje:
  • dysponujemy specjalistyczną infrastrukturę badawczą
  • posiadamy kwalifikacje, doświadczenie i uprawnienia gwarantujące wysoka jakość naszych usług:
    • Uprawnienia Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego w zakresie opakowalnictwa i przechowalnictwa
    • Certyfikat Międzynarodowego specjalisty ds. opakowań oraz projektów szkoleniowych m.in. pod patronatem Ministra Gospodarki („Przyszłość rozwojowa żywności”, „Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”)
forma współpracy: usługi badawcze
rodzaj usług badawczych: pomiary, analiza, ekspertyza

informacja / kontakt broker Uniwersytetu Jagiellońskiego

imię i nazwisko: Małgorzata Smaga-Szczepańczyk
telefon: 122935909
AKTUALNOŚCI
NAJNOWSZE INFORMACJE
Pierwszy na Uniwersytecie Jagiellońskim patent europejski ze skutkiem jednolitym na terytorium 18 państw!
Informujemy, że 19 listopada został wydany pierwszy dla Uniwersytety Jagiellońskiego Certyfikat o przyznaniu efektu jednolitego dla patentu europejskiego (EP4324326).
Atomin 2.0 Day
Save the date! Zapraszamy 5 grudnia na spotkanie prezentujące interdyscyplinarne, analityczne i badawcze możliwości Uniwersytetu Jagiellońskiego!
W sprzedaży pojawił się produkt powstały na bazie technologii z UJ

Stworzona na Uniwersytecie Jagiellońskim technologia, która przed kilkoma laty została sprzedana spółce CHDE Polska SA, stała się podstawą do opracowania biokompatybilnych nanokapsułek, umożliwiających skuteczne dostarczanie do organizmu związków hydrofobowych. Za chronionym patentem wynalazkiem stoją prof. Szczepan Zapotoczny z Wydziału Chemii UJ i dr Joanna Szafraniec-Szczęsny z Wydziału Farmaceutycznego UJ CM.

ZESPÓŁ
NASI PRACOWNICY
PARTNERZY
Klaster Lifescience KrakówPACTTJagiellońskie Centrum Innowacji
Kontakt
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Centrum Transferu Technologii CITTRU
Uniwersytet Jagielloński
ul. Bobrzyńskiego 12,
30-348 Kraków

TELEFON:
+48 12 664 42 00
E-MAIL:
cittru@uj.edu.pl
Fundusze EuropejskieMNiSWInkubator InnowacyjnościUnia Europejska