BAZA USŁUG BADAWCZYCH
Uniwersytetu Jagiellońskiego
Badania i rozwój produktów spożywczych i przemysłowych
słowa kluczowe: normy jakości, analiza składu żywności, ocena sensoryczna, higiena żywności, produkcja ekologiczna
numer oferty: UEK/5
tematyka badań:

Zapewnienie produktom odpowiedniej jakości oraz zgodności z wymogami prawa. Udoskonalenie produkowanych wyrobów pod względem ich składu, właściwości, walorów użytkowych i estetycznych oraz bezpieczeństwa i higieny.

aparatura:
  • 3 kompleksowo wyposażone laboratoria badawcze do analizy i oceny jakości żywności posiadające m.in.: zestaw aparaturowy do oznaczania białka w produktach spożywczych, aparat do ekstrakcji tłuszczu, analizator mleka, spektrofotometr
  • laboratorium sensoryczne wyposażone m.in. w przenośny spektrofotometr barwy (Konica-Minolta) oraz spektrofotometr źródła oświetlenia z oceną migotania (EverFine), a także w olfaktometr terenowy Nasal Ranger
  • kompleksowo wyposażone laboratoria chemiczne, włókiennicze, skórzane, nieorganiczne i mikrobiologiczne
usługi:
  • przeprowadzanie badań mikrobiologicznych produktów spożywczych stałych i płynnych
  • analizy składu i wartości odżywczej żywności metodami fizykochemicznymi
  • ekspertyzy z zakresu oceny jakości mięsa i przetworów mięsnych oraz wyrobów mleczarskich
  • opracowanie wytycznych i kryteriów żywności pod kątem braku zafałszowań oraz ich podstawowych cech jakościowych
  • zapobieganie zmianom barwy i gęstości produktów płynnych w trakcie ich przechowywania
  • analizy dodatków do żywności
  • przeprowadzanie badań rynkowych i konsumenckich w opracowywaniu nowych produktów spożywczych
  • optymalizację oświetlenia eksponującego poszczególne grupy wyrobów (np. owoców, wyrobów mięsnych)
  • przeprowadzanie analiz i badań rynku żywności regionalnej i tradycyjnej
  • badania i doradztwo w zakresie produkcji ekologicznej
  • projektowanie nowych produktów specjalistycznych np. żywności dietetycznej
  • opracowywanie i weryfikację specyfikacji produktów żywnościowych
  • badania stabilności procesu technologicznego, ocena próbek pochodzących z różnych partii produkcyjnych
  • badania porównawcze i optymalizacja jakości sensorycznej żywności oraz produktów przemysłowych
  • określenie możliwości zastosowania rozwiązań z dziedziny nanotechnologii dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego
  • badanie działania środków biobójczych i biostatycznych wprowadzanych do  materiałów naturalnych (papier, pergamin, skóra, tkaniny), tworzyw sztucznych i folii oraz do materiałów złożonych (obuwie, samochody, elementy konstrukcyjne maszyn)
  • badania zmian fizykochemicznych materiałów naturalnych i syntetycznych na skutek starzenia się
  • badania składu chemicznego substancji lotnych i ciekłych
  • badania właściwości eksploatacyjnych olejów silnikowych
  • badanie jakości skór i wyrobów skórzano podobnych (właściwości biofizyczne, chemiczne, fizyko-mechaniczne)
  • badanie produktów pod kątem zabezpieczenia przed korozją
  • badanie właściwości antybakteryjnych tworzyw
  • badanie procesu biodegradacji dzianin
  • oznaczanie składu surowcowego wyrobów tekstylnych 
  • badanie właściwości mechanicznych, biofizycznych i estetycznych tekstyliów
  • ocenę bezpieczeństwa i komfortu użytkowania wyrobów przemysłu lekkiego
  • ocenę i projektowanie właściwości higienicznych skór, wyrobów skóropodobnych i materiałów tekstylnych
  • współpracę w zakresie nowych technologii wykańczania skór w celu uzyskania niekonwencjonalnych właściwości użytkowych
  • komercjalizację posiadanych urządzeń prototypowych (na zasadzie sprzedaży patentu lub udzielenia licencji) przedsiębiorstwom, które podejmą produkcję takiej aparatury i sprzedaż firmom branżowym
  • szkolenia w zakresie:
    • badanie i ocena jakości żywności
    • klasyfikacja produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi obowiązującego PKWiU
    • nowe segmenty rynku żywnościowego
    • wartość zdrowotna żywności
    • wpływ żywności i żywienia na zdrowie
    • innowacyjne składniki w kreowaniu nowych produktów żywnościowych
    • produkcja ekologiczna
    • produkty tradycyjne i regionalne
    • bezpieczeństwo produktu (podstawy prawne, dyrektywy GPSD, wymagania szczegółowe wobec produktów nieżywnościowych)
    • kształtowanie i ocena jakości produktów włókienniczych
    • metody pomiarowe produktów
    • analiza sensoryczna (szkolenia podstawowe i dedykowane)
    • rozpatrywanie reklamacji (aspekty prawne i praktyczne)
doświadczenie / referencje / realizacje:
  • unikalne zaplecze badawcze wyposażone w specjalistyczne maszyny i urządzenia do przeprowadzania badań mikrobiologicznych, genetycznych, chemicznych i sensorycznych
  • wyselekcjonowany i wykwalifikowany zespół badawczy przeprowadzający oceny sensoryczne
  • stale poszerzana wiedza i doświadczenie dzięki współpracy z ośrodkami badawczymi za granicą (uczelnie w Reykjawiku, Warnie i Alicante)
  • certyfikaty i wyróżnienia:
    • Certyfikat Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego
    • Certyfikat Eksperta Polskiej Komisji Akredytacyjnej
    • Certyfikaty projektów szkoleniowych pod patronatem honorowym Ministra Gospodarki „Przyszłość rozwojowa żywności”, ”Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”
    • Wyróżnienie Instytutu Nafty i Gazu (Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie)
forma współpracy: usługi badawcze
rodzaj usług badawczych: pomiary, analiza, ekspertyza

informacja / kontakt broker Uniwersytetu Jagiellońskiego

imię i nazwisko: Małgorzata Smaga-Szczepańczyk
telefon: 122935909
AKTUALNOŚCI
NAJNOWSZE INFORMACJE
Pierwszy na Uniwersytecie Jagiellońskim patent europejski ze skutkiem jednolitym na terytorium 18 państw!
Informujemy, że 19 listopada został wydany pierwszy dla Uniwersytety Jagiellońskiego Certyfikat o przyznaniu efektu jednolitego dla patentu europejskiego (EP4324326).
Atomin 2.0 Day
Save the date! Zapraszamy 5 grudnia na spotkanie prezentujące interdyscyplinarne, analityczne i badawcze możliwości Uniwersytetu Jagiellońskiego!
W sprzedaży pojawił się produkt powstały na bazie technologii z UJ

Stworzona na Uniwersytecie Jagiellońskim technologia, która przed kilkoma laty została sprzedana spółce CHDE Polska SA, stała się podstawą do opracowania biokompatybilnych nanokapsułek, umożliwiających skuteczne dostarczanie do organizmu związków hydrofobowych. Za chronionym patentem wynalazkiem stoją prof. Szczepan Zapotoczny z Wydziału Chemii UJ i dr Joanna Szafraniec-Szczęsny z Wydziału Farmaceutycznego UJ CM.

ZESPÓŁ
NASI PRACOWNICY
PARTNERZY
Klaster Lifescience KrakówPACTTJagiellońskie Centrum Innowacji
Kontakt
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Centrum Transferu Technologii CITTRU
Uniwersytet Jagielloński
ul. Bobrzyńskiego 12,
30-348 Kraków

TELEFON:
+48 12 664 42 00
E-MAIL:
cittru@uj.edu.pl
Fundusze EuropejskieMNiSWInkubator InnowacyjnościUnia Europejska