BAZA USŁUG BADAWCZYCH
Uniwersytetu Jagiellońskiego
Badania i rozwój produktów spożywczych i przemysłowych
słowa kluczowe: normy jakości, analiza składu żywności, ocena sensoryczna, higiena żywności, produkcja ekologiczna
numer oferty: UEK/5
tematyka badań:
Zapewnienie produktom odpowiedniej jakości oraz zgodności z wymogami prawa. Udoskonalenie produkowanych wyrobów pod względem ich składu, właściwości, walorów użytkowych i estetycznych oraz bezpieczeństwa i higieny.
aparatura:
- 3 kompleksowo wyposażone laboratoria badawcze do analizy i oceny jakości żywności posiadające m.in.: zestaw aparaturowy do oznaczania białka w produktach spożywczych, aparat do ekstrakcji tłuszczu, analizator mleka, spektrofotometr
- laboratorium sensoryczne wyposażone m.in. w przenośny spektrofotometr barwy (Konica-Minolta) oraz spektrofotometr źródła oświetlenia z oceną migotania (EverFine), a także w olfaktometr terenowy Nasal Ranger
- kompleksowo wyposażone laboratoria chemiczne, włókiennicze, skórzane, nieorganiczne i mikrobiologiczne
usługi:
- przeprowadzanie badań mikrobiologicznych produktów spożywczych stałych i płynnych
- analizy składu i wartości odżywczej żywności metodami fizykochemicznymi
- ekspertyzy z zakresu oceny jakości mięsa i przetworów mięsnych oraz wyrobów mleczarskich
- opracowanie wytycznych i kryteriów żywności pod kątem braku zafałszowań oraz ich podstawowych cech jakościowych
- zapobieganie zmianom barwy i gęstości produktów płynnych w trakcie ich przechowywania
- analizy dodatków do żywności
- przeprowadzanie badań rynkowych i konsumenckich w opracowywaniu nowych produktów spożywczych
- optymalizację oświetlenia eksponującego poszczególne grupy wyrobów (np. owoców, wyrobów mięsnych)
- przeprowadzanie analiz i badań rynku żywności regionalnej i tradycyjnej
- badania i doradztwo w zakresie produkcji ekologicznej
- projektowanie nowych produktów specjalistycznych np. żywności dietetycznej
- opracowywanie i weryfikację specyfikacji produktów żywnościowych
- badania stabilności procesu technologicznego, ocena próbek pochodzących z różnych partii produkcyjnych
- badania porównawcze i optymalizacja jakości sensorycznej żywności oraz produktów przemysłowych
- określenie możliwości zastosowania rozwiązań z dziedziny nanotechnologii dla poszczególnych branż przemysłu spożywczego
- badanie działania środków biobójczych i biostatycznych wprowadzanych do materiałów naturalnych (papier, pergamin, skóra, tkaniny), tworzyw sztucznych i folii oraz do materiałów złożonych (obuwie, samochody, elementy konstrukcyjne maszyn)
- badania zmian fizykochemicznych materiałów naturalnych i syntetycznych na skutek starzenia się
- badania składu chemicznego substancji lotnych i ciekłych
- badania właściwości eksploatacyjnych olejów silnikowych
- badanie jakości skór i wyrobów skórzano podobnych (właściwości biofizyczne, chemiczne, fizyko-mechaniczne)
- badanie produktów pod kątem zabezpieczenia przed korozją
- badanie właściwości antybakteryjnych tworzyw
- badanie procesu biodegradacji dzianin
- oznaczanie składu surowcowego wyrobów tekstylnych
- badanie właściwości mechanicznych, biofizycznych i estetycznych tekstyliów
- ocenę bezpieczeństwa i komfortu użytkowania wyrobów przemysłu lekkiego
- ocenę i projektowanie właściwości higienicznych skór, wyrobów skóropodobnych i materiałów tekstylnych
- współpracę w zakresie nowych technologii wykańczania skór w celu uzyskania niekonwencjonalnych właściwości użytkowych
- komercjalizację posiadanych urządzeń prototypowych (na zasadzie sprzedaży patentu lub udzielenia licencji) przedsiębiorstwom, które podejmą produkcję takiej aparatury i sprzedaż firmom branżowym
- szkolenia w zakresie:
- badanie i ocena jakości żywności
- klasyfikacja produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi obowiązującego PKWiU
- nowe segmenty rynku żywnościowego
- wartość zdrowotna żywności
- wpływ żywności i żywienia na zdrowie
- innowacyjne składniki w kreowaniu nowych produktów żywnościowych
- produkcja ekologiczna
- produkty tradycyjne i regionalne
- bezpieczeństwo produktu (podstawy prawne, dyrektywy GPSD, wymagania szczegółowe wobec produktów nieżywnościowych)
- kształtowanie i ocena jakości produktów włókienniczych
- metody pomiarowe produktów
- analiza sensoryczna (szkolenia podstawowe i dedykowane)
- rozpatrywanie reklamacji (aspekty prawne i praktyczne)
doświadczenie / referencje / realizacje:
- unikalne zaplecze badawcze wyposażone w specjalistyczne maszyny i urządzenia do przeprowadzania badań mikrobiologicznych, genetycznych, chemicznych i sensorycznych
- wyselekcjonowany i wykwalifikowany zespół badawczy przeprowadzający oceny sensoryczne
- stale poszerzana wiedza i doświadczenie dzięki współpracy z ośrodkami badawczymi za granicą (uczelnie w Reykjawiku, Warnie i Alicante)
- certyfikaty i wyróżnienia:
- Certyfikat Rzeczoznawcy Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego
- Certyfikat Eksperta Polskiej Komisji Akredytacyjnej
- Certyfikaty projektów szkoleniowych pod patronatem honorowym Ministra Gospodarki „Przyszłość rozwojowa żywności”, ”Zarządzanie badaniami sektora produkcji żywności”
- Wyróżnienie Instytutu Nafty i Gazu (Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie)
forma współpracy: usługi badawcze
rodzaj usług badawczych: pomiary, analiza, ekspertyza
informacja / kontakt broker Uniwersytetu Jagiellońskiego
imię i nazwisko: Małgorzata Smaga-Szczepańczyk
telefon: 122935909