Europejski Zielony Ład to strategia rozwoju, która ma przekształcić Unię Europejską do 2050 r. w obszar neutralny klimatycznie. Jest odpowiedzią na zmiany klimatyczne i silne procesy degradacji środowiska. Zakłada m.in. zmniejszenie stosowania nawozów mineralnych o 20 proc., czy zwiększenie powierzchni gruntów rolnych w UE przeznaczonych na produkcję ekologiczną do 25 proc. W związku z tym jednym z ważniejszych kierunków rozwoju w produkcji rolnej stało się stosowanie biopreparatów zawierających żywe mikroorganizmy (np. bakterie lub grzyby). Tego typu rozwiązania wykorzystywane są w procesach biotyzacji. Proces ten polega na aplikacji mikroorganizmów, które wspomagają wzrost roślin uprawnych oraz wzmacniają ich tolerancję na niekorzystne warunki środowiska i organizmy patogeniczne. Ponadto, poza działaniem na samą roślinę, odpowiednio opracowane biopreparaty użyźniają glebę oraz neutralizują substancje zanieczyszczające glebę.
W wyniku intensywnej działalności rolniczej i tradycyjnych zabiegów agrotechnicznych dochodzi do zaburzenia równowagi biologicznej środowiska. Stosowanie biopreparatów wykorzystujących dobroczynne mikroorganizmy przywraca tę równowagę. Co więcej, prawdopodobieństwo uodpornienia się organizmów patogenicznych na biopreparat jest bardzo niskie, w przeciwieństwie do obecnie wykorzystywanych preparatów chemicznych.
Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszli naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy od lat zajmują się badaniem interakcji roślin z mikroorganizmami. Opracowali biopreparaty, które wpływają korzystnie na poszczególne rośliny uprawne oraz ograniczają stosowanie produktów chemicznych.
Oferowane rozwiązania są przedmiotem zgłoszeń patentowych. Centrum Transferu Technologii CITTRU UJ poszukuje podmiotów zainteresowanych współpracą przy dalszym rozwoju i komercjalizacji biopreparatów.
Biotyzacji kapustnych
Przedmiotem oferty jest biopreparat przyśpieszający wzrost roślin z rodziny kapustowatych. Opracowana szczepionka składa się z precyzyjnie wyselekcjonowanych w trakcie wieloetapowych badań mikroorganizmów. Zwiększa ona biomasę roślin oraz pozytywnie oddziałuje na rozwój systemu korzeniowego. Zastosowanie preparatu w produkcji rozsady może całkowicie zastąpić konieczność stosowania dodatkowych preparatów wpływających na rozwój korzeni, opierających się na dolistnym lub doglebowym podawaniu kompozycji nawozów. Może zostać z powodzeniem wykorzystany w przemysłowej produkcji rozsady warzyw kapustowatych, jako środek ograniczający dodatkowe nawożenie roślin bądź je wspomagające. Podkreślić należy zatem, iż zastosowanie opracowanego biopreparatu jest istotne nie tylko z uwagi na ochronę środowiska, ale również ze względu na korzyści ekonomiczne.
Efekty stosowania technologii :
- Lepsze ukorzenienie sadzonek
- Zwiększona biomasa roślin
- Ograniczenie potrzeby stosowania nawozów i chemicznych środków ochrony roślin.